MIÓD MANUKA MGO 250+ 250G
Miód nektarowy Manuka MGO zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.Miód Manuka MGO™ 250+Czym jest Miód Manuka?W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).Czym jest MGO™?MGO™ skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej – jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka – MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.Wartość odżywczaWielkość opakowania: 250 gPorcja jednorazowa: 15 gIlość porcji w opakowaniu: 16Składnikiw 100 gw 15 g*Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcalTłuszcz 0 g 0 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 gWęglowodany 82,1 g 12,3 gw tym cukry 82,1 g 12,3 gBłonnik 0 g 0 gBiałko 0,3 g 0,05 gSól 0,04 g 0,01 gMethylglyoxal >25 mg >3,75 mg*15 g (3 łyżeczki) – porcja dzienna.Składniki:Miód z krzewu Manuka 100%Sposób użyciaMiód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.Przechowywanie:Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Manuka Health Miód i pyłek pszczeli
tekstylia domowe biedronka co to jest, auchan stawowa, crema catalana, kolorowe włóczki, otręby pszenne, muffin, pieczywo lekkie, dr kiełbasa lublin, konkurs big milk, ryba surimi, helcom masa kokosowa
yyyyy